Just another WordPress.com site

Toadface

Paddenkop, zo werd hij genoemd. Joelend riepen ze het hem na. Kwakend ook.

Kwam het door de vlezige lippen, zijn verweekte kin? Of  waren het de grote vermoeide ogen, waterig vragend om erbarmen, die hem volgens anderen verlaagde tot het dierenrijk?

Hij dook ineen, trok zijn hangende schouders op in de dikke winterjas die hem beschermde tegen  de woordenregen. Rende naar huis, met tranen een nat spoor trekkend tot aan de voordeur.

Zijn moeder troostte hem zoals het ware moeders betaamt. Ze aaide z’n ronde schedel, drukte zijn neus in haar borsten en fluisterde hem toe dat hij toch echt de mooiste was. Een mooier mensenkind kon ze zich niet wensen. Terwijl haar vingers door zijn dunne haren gleden, hen schikten tot een scheiding, hoorde hij het kwaken echoën in zijn hoofd. Om er niet meer weg te gaan.

De grootste vernedering moest nog komen. Op het schoolplein ligt hij met zijn rug op de tegels, een teveel aan sterke armen drukt zijn weerstand neer. Het meisje, de ergste van haar soort, buigt zich over hem heen en plaatst met ogen dichtgeknepen van walging haar lippen op de zijne. Als in een kwaadaardig sprookje kust ze hem monddood.  De feeks heeft de weddenschap gewonnen. Hem vergaat voor altijd de lust tot meer.

De tijd ging voorbij. Zijn verleden werd vergeten noch vergeven. Het schuurde mee als een schaduw.

Hij loopt de straat  in. Een steek van herkenning.  De huizen, oude bakstenen getuigen, kijken net als toen zwijgend op hem neer. Hij neemt zijn passen gehaast en groot. Een vrouw – vaag bekend- passeert hem langs linkszij.Tuit haar lippen, sist dan “Paddenkop”.

Versteend blijft hij staan.

Tekst KdR, Foto HB - ©Imageastory, 2011
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s